Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

 

Στο πλαίσιο  Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας και με αφορμή  την Οδύσσεια και τις αντίστοιχες ενότητες στη Γλώσσα  και Μελέτης εξετάσαμε τα  «άυλα πολιτιστικά αγαθά» της Κάσου  ως αναπόσπαστο  στοιχείο για  τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς .

 Έχοντας ως γνώμονα μας πως η υποβάθμιση του φυσικού κόσμου υπονομεύει ήδη την ευημερία μας , οι μαθητές/τριες μας γνώρισαν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής γαλακτομικών προϊόντων με μεθόδους από τα χρόνια του Ομήρου.

   Ανέδειξαν πως οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους και τα αγαθά που εξασφαλίζουν αναδεικνύονται ως παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του είδους μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας.

  Με την ενασχόληση τους με αυτό τον τομέα φαίνεται να υιοθέτησαν αξίες που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση  διατροφικών  συνήθειών  που θα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τη φύση.  Αυτές οι θετικές αλλαγές θα αποτελέσουν όχημα προς  στην πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη έχοντας διαμορφώσει στάσεις πως  τα τρόφιμα που τρώμε όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα.

 Δημιούργησαν B log στο οποίο αναδεικνύουν το παραδοσιακό τρόπο παρασκευής γαλακτομικών προϊόντων στα μητάτα , με το οποίο φαίνεται πως δεν είναι «νεκρές» παραδόσεις του παρελθόντος αλλά αποτελείται από πρακτικές που είναι ζωντανές μέχρι σήμερα και μοιράζονται  εκφράσεις πολιτιστικής κληρονομιάς οι οποίες παρουσιάζουν στοιχεία παρόμοια με παραδόσεις και πρακτικές άλλων περιοχών που έχουν περάσει από τη μια γενιά στην άλλη και φαίνεται να αποτελούν συνεκτικά στοιχεία του παρόντος με το παρελθόν και το μέλλον .